divendres, 11 de setembre del 2009

La Reforma (III)

Els Encants de la plaça de Sant Sebastià

Dels molts llocs que van desaparèixer amb la reforma, un dels més coneguts en la seva època (i més desconeguts avui en dia) va ser la plaça de Sant Sebastià, que va allotjar durant molts anys el mercat dels Encants (el mateix que avui es troba en la plaça de les Glòries).

En origen, en la plaça de Sant Sebastià van establir-se els fusters que treballaven per a les drassanes. Era una situació molt convenient atesa la proximitat amb la muralla de mar, i molts dels fusters treballaven a recer dels porxos (o voltes) de la plaça. D'aquesta activitat va quedar el nom del carrer de la Fusteria, que encara existeix. Llavors els porxos es coneixien com les voltes d'en Guaité i la plaça com la plaça del Dressanal. La plaça canviaria de nom unes quantes vegades, dient-se durant un temps plaça del Vi i plaça de la Font de l'Àngel, fins acabar amb el nom de plaça d'Antonio López. No obstant, la proximitat del convent de Sant Sebastià va fer que gairebé tothom l'acabés coneixent amb el nom del convent. Fins i tot els plànols d'aquella època s'hi referien de vegades com a plaça de Sant Sebastià i de vegades com a plaça d'Antonio López. Des del 1835, el convent havia estat cedit a la Junta de Comerç i s'hi trobava l'Escola de Nàutica.



Cap a mitjans del segle XIX aquella plaça ja acollia el mercat dels Encants, que no era gaire diferent dels actuals Encants Vells. Alguns botiguers continuaven aprofitant els porxos (ja coneguts com les voltes dels Encants) i d'altres aixecaven parades en la plaça mateixa. Igual que avui, s'hi venien majoritàriament trastos vells, encara que també s'hi podia trobar gènere nou. Hi havia a més un comerç molt important de llibres rars i de segona mà. La proximitat d'aquest mercat al port i a l'estació de França el feien molt actiu.



A partir del 1880, els successius plans de reforma de la ciutat van decidir l'Ajuntament a traslladar els Encants a algun punt de l'Eixample. Igual que passa amb molts mercats de segona mà, als Encants s'hi aplegaven personatges ombrívols i algunes mercaderies tenien un origen dubtós, cosa que generava queixes entre els comerciants i els veïns de la zona. Assabentat del trasllat, un articulista de l'època deia: "El sinfin de trastos viejos y sucios expuestos en casetas entoldadas con tela más sucia y vieja que los trastos, daba á la plaza de Antonio López un aspecto repugnante y constituía un foco de infección peligroso a la salud" (La Vanguardia, set d'abril del 1888). El trasllat va ser un procés lent, que va allargar-se durant anys.



Per tant, el trasllat dels Encants fora de la plaça de Sant Sebastià va començar realment tres dècades abans de la construcció de la via Laietana, tot i que l'activitat comercial no abandonaria els porxos fins el darrer moment. Els venedors es disgregarien per diferents punts de la ciutat, sobre tot per la part posterior de les Drassanes i cap al nou mercat de Sant Antoni (i els carrers dels voltants). Més tard, alguns d'aquests marxarien cap a la plaça de les Glòries. L'any 1909, l'inici de les obres de la vi Laietana acabarien amb les voltes dels Encants i l'edifici del convent de Sant Sebastià.





Totes les fotos pertanyen a l'Arxiu Fotogràfic de la Ciutat.



4 comentaris:

el bandero ha dit...

Molt interessant! Alguna vegada havia anat als encants de les Glòries i havia vist un cartell indicant el nom original i l’antiguitat "mercat del bellcaire" i crec que posava que des del segle XIV. Però mai m’havia parat a pensar a on es situava abans de que estès a la Plaça de les Glòries.

Felicitats per aquest blog!! I ànims per continuar explicant-nos temes tant interesasants!!

Daniel ha dit...

Gràcies!

lourdins ha dit...

Hola Dani, fins ara no havia tingut l'oportunitat de trobar i llegir el teu blog i m'ha encantat. Felicitats!!
Jo vaig nèixer al Raval, durant la Guerra Civil, mentre el meu avi era partidari dels franquistes, la meva àvia, en el seu pis de La Rambla, donava "cobijo" als "rojos" que eren perseguits. Quan em vaig casar vaig viure al Gòtic i, després dels anys, ara hi treballo al Casc Antic. Sóc una apassionada de la història de Ciutat Vella, sobretot del Casc Antic i la història de La Reforma Interior la trobo de pel·lícula. De cara al meu ús particular, al llarg dels anys, he anat recopilant informació sobre tota aquesta història i quan em vaig topar amb el teu blog vaig flipar. Hi ha bastant informació que ja tinc però d'altres que no i m'ha fet molta il·lusió trobar un amant de la història igual que jo. Estic pensant en fer una web i, a títol informatiu i totalment sense ànim lucratiu, publicar alguns dels "trabajillos" que he fet amb tota aquesta informació i m'encantaria poder complementar-los amb alguns dels teus textos i fotografies (sempre amb el teu permís i posant-te com a font). Jo en tinc (també tretes de l'Arxiu) però hi ha algunes teves que jo no he pogut trobar. Què em dius? De nou felicitats!

Daniel ha dit...

Naturalment, pots fer servir el material original d'aquest blog sempre que n'indiquis la font. Tingue'm informat del teu projecte!